Gode råd om skærme

Gode råd om skærme

Der findes PC-skærme i mange kvaliteter, størrelser og udførelser. Det er vigtigt, at du finder en skærm, der passer til dit behov og din indretning af skrivebordet derhjemme og på arbejdet. Der er stor forskel på kravene, om du skal bruge en mindre skærm til breve og bogholderi, eller du skal bruge din PC til tredimensionale spil og konstruktionsopgaver.

Pixels

Billedet på en PC-skærm er opbygget af et system af små billedpunkter, der kaldes pixels eller på engelsk dots. Opløsningen måles i pixels pr. tomme, også kaldet dots per inch eller dpi, ligesom når det gælder printopløsning. Jo flere dpi, jo bedre opløsning og jo skarpere billede.
Det kan have stor betydning, hvis du skal bruge skærmen til f.eks. billedbehandling eller spil med kompliceret grafik
 
Skærmens størrelse har også betydning for, hvordan du oplever en hjemmeside fra internettet på din PC-skærm. Vær opmærksom på, at fladskærme kan have et vist antal pixelfejl (huller på skærmen). Spørg om antallet, inden du vælger.
 

Skærmens størrelse

En skærm kaldes også en monitor eller et display. Skærmens størrelse måles i engelske tommer diagonalt, f.eks. fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne.
Skærme kan også fås i meget store størrelser. Dertil kommer wide screen skærme og projektorer, der kan forstørre et almindeligt skærmbillede fra en PC op på f.eks. en endevæg i et lokale.
 

Teknikken

LCD, plasma eller LED?

Teknologien har efterhånden udlignet forskellen mellem LCD og plasma. Det er dog stadig en god ide at kigge efter de traditionelle ulemper, når du skal vælge tv:

1. Nogle plasmaskærme reflekterer meget lys fra eksempelvis lamper og vinduer. Læg mærke til denne ulempe i butikken – og tænk over, hvor dit tv skal hænge derhjemme i forhold til vinduer og lamper.

2. Plasmaskærmene bruger meget strøm, nogle op til 450 Watt, når de er tændt. Det er det samme som et lille, elektrisk varmeapparat. Det er cirka halvanden gang så meget strøm som en LCD-skærm i samme størrelse.

3. LCD-skærmene kan have problemer med betragtningsvinklen – det vil sige at tv-billedet set fra siden ikke er så skarpt, som hvis du sidder lige foran skærmen. Dette er nemt selv at bedømme i butikken. Vurder også hvordan tv’et klarer kontrastfyldte billeder og hurtige bevægelser – eksempelvis en fodbold, der flyver over en fyldt tribune.

4. LED er i virkeligheden LCD, der baggrundsbelyses med LED. Det markedsføres som en ny banebrydende teknologi, men det er bare markedsføring og har samme svagheder som øvrige LCD skærme.

 

Hvad betyder HD-ready eller Full-HD 1080?

Et gammeldags billedrørs-tv har 576 vandrette linjer.Når en fladskærm har betegnelsen HD-ready betyder det at den har 768 vandrette billedlinjer.

Full HD betyder, at skærmen har 1080 vandrette billedlinjer. Jo flere billedlinjer, jo mere detaljeret står tv-billedet. Men det kræver, at programmet også sendes ud i HD-kvalitet, eller at man ser en såkaldt Blu-Ray film.

På tegningen her kan du se, hvor tæt på tv’et du skal sidde, for at det giver mening at investere i et tv med Full HD – altså 1080 billedlinjer. Skærmkort

Et skærmkort er nødvendigt for at få en PC og en skærm til at tale sammen, så man opnår en korrekt gengivelse af grafik, billeder og tekst på skærmen. Hvis du stiller store krav til billedgengivelse og afvikling af grafik, f.eks. i forbindelse med nye spil eller billedbehandling, skal du bruge et nyt og større skærmkort eller grafikkort.
Hvis du skifter til en større skærm, end dén din PC er beregnet til, skal du have en tekniker til at undersøge, om skærmkortet skal udskiftes.
 

Hold skærmen ren

Ligegyldigt hvilken type skærm, din PC er udstyret med, så hold fingrene fra den. Der kan afsættes spor, som kan være vanskelige at fjerne igen. Brug et særligt rengøringsmiddel, som fås hos Din lokale IT-leverandør.
 

Husk det hele når du handle

  • Få et webcamera til at montere på skærmen - det gør dig levende, når du kommunikerer med andre
  • Få et kabel med, som passer til din PC
  • Har din PC et grafikkort, der passer til den nye skærm?
  • Hvis du skal bruge skærmen til spil og kompliceret grafik, skal du have et særligt skærmkort
  • Hvis du bruger grafiske programmer, er det praktisk med flere skærme på én gang
  • Kunne du tænke dig et vægbeslag?
  • Du kan få ekstra højttalere til skærmen
  • Der findes bordstativer, rengøringsmidler og masser af udstyr - spørg i butikken